2013. május 15.

Egy nagybetűs Rajongó

Ismersz nagybetűs Rajongókat? Vagy legalább csak egyet? Aki még rajongása tárgyának beszéd-, öltözködési-, gondolkodási stílusát is átveszi?
Julie Lefkowitz ismer. A Rajongó pedig nem más, mint a legjobb barátnője, Ashleigh. És az ő rajongásának köszönhető a bemutatásra kerülő történet is.
Polly Shulman: Rajongás

Polly Shulman első megjelent írásának alapjául Jane Austen nagy sikerű regényei szolgáltak, mint például a Büszkeség és balítélet. Bár még nem olvastam Jane Austen regényt, egyre többször érzem, hogy most már el kellene kezdenem egyet, mivel akárhány megfilmesítést is látok, egyik sem lehet fogható a forgatókönyv alapjául szolgáló műnek!

Ám Jane Austen regények ide-vagy oda, most ebbe a regénybe kezdtem bele. Először azért, mert nem tűnt olyan vastag könyvnek, és így, ha ezt olvasom, talán sikerül magam rávenni a tanulásra, ezzel is lelassítva a könyv elolvasását. Sajnos, vagy nem sajnos, nem sikerült a tanulásra koncentrálnom, mert ez a regény teljesen magával ragadott.
Megint elolvastam a leírást a könyv hátulján, aminek hatására kicsit unalmasnak találtam azokat a részeket, amik a bálig vezettek. De onnantól kezdve...! Komolyan mondom nem tudtam letenni!
Az első szó, ami eszembe jut erről a kis regényről, hogy magával ragadó.
Miről szól?
Julie és Ashleigh legjobb barátnők. Ashleigh egy igazi Rajongó, ám rajongásának tárgya igen gyakran változik. Julie viszont csak magában rajong kedvenc írőnőjéért, Jane Austen-ért. Amikor legjobb barátnőjének rajongásának tárgyává egyszer csak az Értelem és érzelem írónője válik, Julie nem tudja, hogy örüljön vagy sírjon.
A Rajongó hatására, aki pont úgy beszél, mint a Jane Austen regények szereplői, és még egy normális farmert sem hajlandó felvenni, mert nem akarja, hogy lássák az alsó végtagjait, Julie egy fiúiskola bálján köt ki, mindenféle belépőjegy nélkül. Szerencséjükre két igen helyes fiú a segítségükre siet, és a kísérőjükként beviszik őket a bálba.
Az egyik fiú pedig nem más, mint aki régóta tetszik Julie-nak. Bár még soha nem beszéltek, nem is tudják egymás nevét, de a fiú szeme teljesen megbabonázza őt. A neve pedig Grandison Parr.
Mint minden regényben, itt is megvolt tehát a felvezetés. Ezután kell következnie a bonyodalomnak.
És itt is lenne! Ashleigh-nek megtetszik Grandison, Julie pedig nem meri elmondani barátnőjének a saját érzelmeit. Mi történik, ha két lány, akik nem mellesleg legjobb barátnők is, ugyanabba a fiúba szeretnek bele? Hogyan lehet egy ilyen helyzetet megfelelően rendezni?

Ashleigh unszolására jelentkeznek egy darabba szereplőknek. A darabot az a fiúiskola rendezi, amibe Grandison is jár. Mivel összesen négy lány jelentkezett a négy meghirdetett szerepre, Julie is kap egy kisebbet. Így sokat találkozhat az általa titokban imádott fiúval.
Bár nagyon is tetszik neki Parr, nem akarja megbántani legjobb barátnőjét, így nem lép a fiú felé, megpróbálja visszafojtani az érzelmeit. Bár amikor titokzatos leveleket kap egy hódolótól mégis reménykedik benne, hogy Álmai Fiújától jönnek.
Mi lesz Ashleigh-vel? Vajon, ha a Jane Austen rajongásnak vége szakad, a Parr-rajongás is megszűnik? Vagy ez egy komolyabb dolog ennél? Mégis hogy lehetne ezt kideríteni?
Mesélhetnék még a könyvről, de inkább a véleményem mondom el, vagyis, hogy miért ajánlom nektek ezt a könyvet. :)
Ahogy már mondtam, az egy szó, ami eszembe jut: magával ragadó. A történettel csak sodródni tudsz. Olyan kis rövidke könyv, mégis sokminden történik benne. Aranyos, vicces párbeszédek, bosszantó félreértések, gyönyörű szonettek és versek szemtanúi lehetünk, miközben olvassuk. Én igazából nem akartam letenni, amíg ki nem derült, hogy hogyan oldódik meg Julie és Parr viszonya. Ehhez pedig végig kellett olvasni a könyvet, a legutolsó oldalig :) De megérte!
Egy elkápráztató történet, ami megmutatja, hogy egy régi könyv is milyen nagy hatással lehet a mai irodalomra, a mai életre. És kedvet ad ahhoz, hogy megismerd azt a regényt is, amely az írónőt ösztönözte az írásra. :)
Remélem tetszett a kis bemutató, és felkeltette az érdeklődéseteket is!

Patyi ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése