2019. február 17.

mese mese mátka!

Karácsonykor egy csodálatos hírrel vártak haza a vizsgákról. 
És mintha megéreztem volna, hogy milyen fontos fordulóponthoz ért az életem, pár nappal előtte vásároltam magamnak gyönyörű mesekönyveket a Könyvmolyképző Kiadó Meseidő! sorozatából. 
Már régóta szemeztem ezekkel a mesés történetekkel és egyedi grafikákkal, így nagy elvárásokkal kezdtem el olvasni először Bodor Attila legújabb csodáját, majd Novák Vica és Minka kalandjait, nem utolsó sorban Villó és a tündérkapu titkait és Matyi varázslatos történetét. 

Régen olvastam már mesét. 
Igazi mesét, amely elvarázsol, miközben tanít, és felhívja a figyelmed a fontos dolgokra az életben. Fontos dolgokra, mint a szeretet, a család, az önzetlenség, kedvesség, bizalom és barátság. Sorolhatnám még a fontos dolgokat, de azt hiszem, mindenki érti a lényeget. ;)

Míg mindegyik történet a maga nemében egyedi, élvezetes, kalandos és igazán mesés, más közös vonásuk is van: az illusztrátor, Szimonidesz Hajnalka. Itt jönne a tapsvihar rész, ha egy díjátadón lennénk, hiszen Hajnalka megérdemelné.
A rajzok gyönyörűek, és habár néha a mese és az illusztrációk apró dolgokban különböztek egymástól, mégis tökéletesen illeszkednek a történet hangulatához. Mások a vonásai a visszafogott Zelka királylánynak, és a kalandvágyó Minkának, nem beszélve az elveszett Matyiról, aki különleges képességre tett szert.


A mesék igazi remekek
Matyi, a ló, aki édességet tüsszentett, emlékeztet a barátság fontosságára, és arra, mennyire fontos, hogy önzetlenül merjünk egymásnak segíteni. Hogy legyünk önmagunk, és sose hagyjon el bennünket a remény. 
Zelka királylány története a család iránti szeretetről, és a bátorságról mesél. 
Minka kalandvágya ismeretlen helyszínek repít, ahol megismerhetjük a szeleket, Mindenlébent és a felhőfoltozókat is, miközben szemtanúi lehetünk annak, hogyan győzi le egy bátor kislány a félelmeit. 
„A világon minden titok buborékokba van elrejtve, ezt jegyezzétek meg! Csak az emberek nem elég ügyesek, hogy bele tudjanak nézni a belsejükbe.” 
Boróka pedig tündérek és sárkányok között tölti nem mindennapi mindennapjait. De vajon mi köze van mindehhez a tündérhercegnőnek? 
„Az elveszett tündérek sose felejtik el egészen a hazájukat, sőt, igyekeznek minél több mindent megtartani az emlékezetükben. Sokan közülük írók, költők, vagy mesemondók lesznek az emberek között.” 
Ezek a történetek nemcsak gyerekeknek szólnak, 
hanem mindenkinek, 
fiataloknak, fiatal felnőtteknek, felnőtteknek és időseknek egyaránt. 
Ne hagyjátok ki ezeket a történeteket! ;) 

Puszi, 
Patyi ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése