2013. április 4.

Marie Lu: Legenda

Mielőtt elkezdtem olvasni, az volt a célom, hogy egy olyan könyvbe kezdjek bele, ami nem sorozat. De nem tudtam ellenállni... Engem ez az egyszerű borító teljesen megbabonázott. A Legenda trilógia első kötete:
Ékesítse a Te polcod is!
Kattints ide a fülszövegért, és aztán szerezd be! ;)
Helyszín: Amerikai Köztársaság

Év: 2130

Történet:
Day egy törvényen kívüli. June az állam mintakatonája. Metias, June bátyja szolgálat közben életét veszti. A gyanúsított nem más, mint Day. A lány egyetlen céljává az válik, hogy elkapja bátyja gyilkosát.
Megkezdődik a hajsza. De vajon tényleg Day a gyilkos? Eddig még soha nem ölt meg senkit... Metias miben különbözött? Ha nem Day, akkor mégis ki akarhatta megölni a bátyját? Talán a pozíciójára pályáztak? A legjobb barátja, Thomas lépett a helyébe. Ő nem lehetett. Akkor mégis ki?
June a legtöbb eshetőségre felkészül, csak a saját érzelmeivel nem számol, amikor a nyomornegyedbe megy, hogy megkeresse Dayt.
A hatalom fogságában állnak mindketten, de csak egyikük ismeri a valóságot. Rá tudja ébreszteni a másikat a szörnyű igazságokra?

Szereplők:


June

"Sötét haja lófarokban van, a teste karcsú, kisportolt. határozottan áll, az egyik keze a csípőjén, mintha a világon semmi sem tudná megingatni a nyugalmát. Azon kapom magam, hogy az arcában gyönyörködöm."


Day

"Aztán egy hang azt mondja, hogy keljek fel. Ahogy oldalra nézek, egy fiút látok, amint a kezét nyújtja. Csillogó kék szeme van, az arca merő kosz, a fején ócska sapka. De abban a pillanatban úgy érzem, ő a legszebb fiú, akit valaha láttam."



Metias










Tessa





Thomas, Jameson ezredes
A hatalom képviselői, akik vakon hisznek mindabban, amit az Első Polgár képvisel és mond.

Kaede
Az ellenállók tagja.

Kedvenc:
Ollie
Ő nem más, mint June és Metias kutyája. Az egyetlen élőlény, akire a lány számíthat bátyja halála után. Tudom, hogy kicsit furcsa pont őt választanom, de úgy vélem, hogy Ollie egy igazi, kitartó, említésre méltó társ. (És mellesleg, imádom a kutyákat...)

Értékelés:
A könyv két szemszögből íródott: Day és June szemszögéből.
Pozitívum: Ennek köszönhetően megismerkedhetünk a szereplők legtitkosabb érzelmeivel, tudomást szerezhetünk a múltjuk legszebb és legszomorúbb emlékeiről. Így jobban a szívünkhöz nőnek.
Negatívum: Ha nem olvasod el a könyv hátulján a fülszöveget, nem tudod meg, hogy hogyan jön létre a Köztársaság, és pontosan milyen évet is írunk...
Először azt hittem, hogy egy "Éhezők viadala" koppincs, mivel itt is van egy kialakított, diktatórikus rendszer. A próba, hasonló felépítésű, mint a viadal, de itt az iskolákba történő bejutáshoz kell átesni rajta. Mégis, örülök, hogy tévedtem!
Kitartás. Árulás. Remény. Bizalom. Hit. Veszteség. Szerelem. Csalódás.
Mind megjelenik a műben, de nem a megszokott módon.
Számomra ez a könyv megmutatta, hogy bár sokszor úgy érezzük, egyedül vagyunk, csak magunkra számíthatunk, mindig esélyt kell adnunk mások nézőpontjának megismerésére. Sosem tudhatjátok mit hoz a jövő, de bízni kell benne, hogy egyáltalán lesz.

Remélem felkeltettem az érdeklődésetek :)
Érdekesség: minden rajzot Marie Lu készített. Kínából került az Államokba, ott járt már egyetemre is, és a játéktervezést adta fel azért, hogy ilyen nagy sikerű könyveket írjon. :)

A trilógia következő kötete: Prodigy
Olvasd együtt a Trilógia részeit!
Szerezd be a Prodigyt még ma!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése