2014. február 13.

Egy vándorló palota története

A mai egy igen rendhagyó blogbejegyzésnek számít. :)
Méghozzá azért, mert a kedvenc mesémet szeretném bemutatni Nektek.

A történetet Magyarországon 2005-ben mutatták be.
A nővérem talált rá, és ösztönzött engem és Anyut is arra, hogy menjünk el megnézni a moziban. Így történt, hogy beültünk a szegedi Belvárosi moziba egy régies vetítő terembe és vártuk, hogy elkezdődjön a várva várt movie.

Miyazaki Hayao, A vándorló palota rendezője egy Oscar-díjas japán rajzfilmkészítő.
A vándorló palota pedig jelenleg a Disney által forgalmazott legutolsó, tradicionális animációs technikával készült film.


A megalkotott világ egy varázslatos hely. Nemcsak azért, mert az először megismert kisvárost gyönyörű lankás, hegyes terület veszi körül, hanem mert boszorkányok és varázslók színesítik a mindennapokat. Az ország, melyben főszereplőnk, Sophie lakik épp háborúban áll. Így a kisvárosban rengeteg katona állomásozik, akik miatt nem célszerű fiatal lányoknak az utcán egyedül járkálni.

Sophie egy kalapkészítőben dolgozik, ami a mostohaanyjáé. Kis szobájában ismerkedünk meg vele, amikor épp az aznapi utolsó kalapot készíti és hallgatja a többi lányt a kalapboltban, amint a híres Howl varázslóról beszélnek.

Az a hír járja, hogy Howl elrabolja a gyönyörű lányok szívét.
Sophie viszont se a katonák, se a hírhedt Howl varázslótól nem fél, és útnak is indul, hogy meglátogassa nővérét, aki a város másik végében dolgozik. 


Út közben azonban különleges élményben lesz része. Egy hihetetlenül kék szemű, szőke, fiatal férfi menti meg két katona zaklatásától, akiről később kiderül, hogy varázsló - ugyanis menekülésként a levegőbe emelkednek.
Azonban nem csak a szárnyalás dobogtatja meg Sophie szívét azon a napon, hanem a különleges fiatalember is, aki először vette őt észre igazán, kiemelve a nagy tömegből.
Ám az egyensúly ebben a világban is fent áll: vannak gonosz és jó varázslók,  boszorkányok. Azt mindenki biztosra veszi, hogy a "sötétek" táborát gazdagítja a Puszták boszorkánya. Amikor a kalapboltba zárás után egy pökhendi nő lép be, Sophie megpróbálja kitessékelni az üzletből - ezzel magára haragítva a boszorkányt, aki átkot szór a fiatal lányra.

Az átok, amiről senkinek sem beszélhet pedig nem más, mint hogy egy idős néni lesz belőle. Emiatt pedig el kell hagynia a szülői házat, és hőn szeretett kalapboltját, amit még édesapjától örökölt.

A hosszú út tehát kezdetét veszi.
Egy idős hölgy testébe zárt fiatal lány, aki még sosem volt szerelmes, saját magát csúnyának, és jelentéktelennek gondolja.

Mi lesz, ha összetalálkozik a világ egyik legnagyobb varázslójával, és a szolgálatába áll, mint takarítónő?
Vajon Howl tényleg a gonosz varázslók közé tartozik?
Vajon Sophie képes lesz megszabadulni az őt sújtó átoktól?
Vajon kitalálja mi Calsipher, a tűzdémon és Howl közös titka?

Igen ritkán szeretek embereknek filmeket, meséket ajánlani, mivel mindenkinek annyira más az ízlése, a gondolkodásmódja arról, milyen egy igazán jó film, de ez egy más kategória.
Úgy vélem, ezt a mesét mindenkinek érdemes legalább egyszer megnéznie.
És nem csak a szerelmi szál miatt, ami kialakulni látszik a történetben, nem a cuki kisfiú miatt, aki varázslónak tanul, nem a furcsa kutya miatt, aki alig tud ugatni. Hanem a történet lényege miatt, a történet szíve-lelke miatt.

Azért, amit ad az embernek, amikor megnézni.
Amikor megérzed, hogy bár egy teljesen más világban élnek, nekik is vannak igazi nehézségeik. Ki kell állniuk önmagukért, és egymásért. A családjukért, a barátaikért.
Amikor rájössz, hogy bár sokszor könnyebb magad kivonni dolgokból, és a háttérbe vonulva figyelni az eseményeket, akkor nem is élsz igazán, nem tapasztalod meg azokat a dolgokat, amikre szükséged lehet elkövetkezendő harcaidban.

Szóval, összességében: ajánlom! :)

Remélem, hogy Rátok is olyan hatással lesz az egész történet, a gyönyörű zene, és a szerethető, sosem egyszínű karakterek, mint rám.

Sok puszi,
Patyi ;)

U.i.: továbbiak Miyazaki Hayao-tól itt. ;)

4 megjegyzés:

  1. Kedvet kaptam megnézni. :) Szerintem hamarosan tartok egy mese-estet. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. El sem tudod képzelni, mennyire örülök neki! :))

      Törlés
  2. Uhm elnézést nem akarok beleszólni mert nagyon jó a leírásod és csodálom is hogy ilyen szépen megfogalmaztad és hogy a szívedbe zártad de...nem mese! Anime >< igaz hogy rajzolva van de ez egy régi anime.:) elnézést tényleg nem akarok ezzel rosszat vagy bántásként írni ezt de ezt nem tudtam elmenni felette >< igaz a legtöbb magyar /sőt sokan a világon/ az animék et lemesézik pedig nem az >< de nekem is egyik kedvencem ez a film <3 /és ha már itt tartunk a Pokemon, Naruto, Dragon Ball, Yu Yu Hanus hoz is anime :) ^^/ remélem nem bántottalak meg ezzel >< nem akartam bántóra írni ha úgy jött le..><

    VálaszTörlés
  3. Kedves Ayasime Tokasaki!
    Köszönöm szépen a korrigálást, megjegyzem.
    Habár én a mese szót abban az értelemben gondoltam használni, hogy ez egy kitalált, varázslatos elemekkel átszőtt történet, teljesen megértem, hogy ez nálad nem elfogadható, és bocsánatot kérek érte.
    Remélem, azért nem vágtam el magam teljesen nálad, és még néha el-elolvasod egy-egy bejegyzésem ;)
    Szép napot Neked!
    Üdv,
    Patyi

    VálaszTörlés