2014. május 15.

Austen magával ragadó világa

Austen rajongóknak és nem-rajongóknak egyaránt ;)

Olvastál már Jane Austen regényt?
Ismered a legtöbb Jane Austen könyv történetét?
Kedveled a karaktereit?
Esetleg láttad a Colin Firth főszereplésével készült adaptációt is?
Tetszett a "vízből kiemelkedős" jelenet?

Akkor ez a kedves, üdítő, vidám történet tetszeni fog!

Shannon Hale: Austenland - Vakáció Mr. Darcy-val
Főszereplőnk, Jane Hayes, harminchárom éves képszerkesztő. Kívülről nézve mindene megvan: saját lakás New Yorkban, jól fizető munka, amelyet szeret és egy legjobb barátnő, Molly, akivel bármikor bármiről beszélhet, és természetesen egy kotnyeleskedő anya.
Jane azonban többre vágyik: igaz szerelemre.
Kedvenc könyve és kedvenc sorozata, filme címe is a Büszkeség és Balítélet. Minden, amit egy férfiban valaha is szeretni tudna a Colin Firth által megformázott karakterben megtalálható.
Talán pont ez a probléma. Talán pont az a baj, hogy ő a tökéletes férfit keresi, mindig és mindenhol, mindenkiben. Akárhány napig járt is egy férfival, még akkor is, ha csak két randin voltak, ő már kapcsolatnak vélte, és tervezte az esküvőt, a gyerekeken gondolkozott.
Kicsit beteges nem?

Nehezebb napjain előveszi a BBC Büszkeség és Balítélet adaptációját (általában minden kedden), majd gondolataiban Mr. Darcy-val tér nyugovóra.
Ám minden megváltozik, amikor Carolyn néni, az igen idős távoli nagynénje meglátogatja édesanyja közbenjárásával. Amíg egy kis időre egyedül hagyják az öreg hölgyet a nappaliban, nagy csattanásra lesznek figyelmesek.
A néni megtalálta az egyetlen, még élő szobanövény mögé dugott Büszkeség és Balítélet DVD-t, és ebből azonnal leszűrte mindazokat a dolgokat, amiről már beszéltünk. Jane megszállottságát, és folyamatos álmodozását a tökéletesnek vélt Mr. Darcy-ról.

Kis idővel találkozásuk után, Jane telefonhívást kap édesanyjától, hogy gazdag nagynénje, Carolyn elhunyt, és őt is belevette a végrendeletbe.
Vajon pénzt hagyott rá? Vagy egy lakást, házat? Autót? Mekkora összeg lehet?

De a nagynéni se pénzt, se autót, se lakást nem hagyott rá, "csak" egy utazást, egy vakációt. Méghozzá egy háromhetes üdülést a Pembrook Parkban, amely visszarepít 1816-ba, Jane Austen korába.

Bár eleinte főszereplőnk habozik, végül beadja a derekát és elutazik erre a kis kiruccanásra kedvenc írónője korába, amelyről akkor még nem is tudja, mekkora hatással lesz az életére.

Ahogy már mondtam, ez egy kedves, szerethető, mulatságos regény.
Rengeteg ismerős név, karakter tűnhet fel azoknak, akik ismerik, hallottak már Jane Austen regényeiről, szereplőiről. Nemcsak a Büszkeség és Balítélet jelenik meg, hanem A mansfield-i kastély, a Meggyőző érvek, A klastrom titka szereplői, történetszálai.

Ez az olvasmány igazi felüdülést jelentett számomra. Könnyed olvasmány volt, így egy nap alatt végeztem is vele, és amikor letettem nem kellett zsebkendő, nem volt hiányérzetem, nem voltam felháborodva sem, egyszerűen csak mosolyogtam, és örültem, hogy elolvashattam ezt a regényt.
Talán azzal tudom a legjobban kifejezni mit éreztem, ha azt mondom, az elolvasása után szárnyalt a lelkem

Mert igen, vannak az ember életében nehéz pillanatok. És van, hogy a többiek úgy gondolják, nekünk minden annyira jó, és annyira tökéletes, amíg nekünk hiányérzetünk van, és szenvedünk. Ám a legnagyobb áldás az életben, ha megismerhetjük önmagunkat, és fel is merjük vállalni mind a jó, mind a rossz tulajdonságainkat, tudva, hogy bár van min változtatni, attól még jók vagyunk úgy, ahogy vagyunk. Aki pedig nem fogad el így minket, az vessen magára.

Puszi,
Patyi ;)

U.i.: A könyvből készült film is, mely a trailer alapján nem igazán hasonlít a könyv alaptörténetére, én mégis tervezem a megnézését :) A trailer pedig:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése