2015. június 11.

Amikor a rajongás már olyan, hogy...

Mielőtt elindultam volna a nagy kalandra, vettem két könyvet is az e-bookomra, nehogy valamilyen okból ne legyen esélyem az olvasásra.

Rainbow Rowell könyvei már régóta érdekelnek - mindig is szerettem volna olvasni tőle egy regényt. Ám valahogy nem akart összejönni.
Mostanáig.

Rainbow Rowell: Fangirl

A történet egy egyetemi éveit megkezdő ikerpár egyik tagjáról szól.
Cather és Wren jó testvérek. Közös szobán osztoznak, elviselik egymás hülyeségeit, amiben csak tudják támogatják egymást, és mindemellett nemcsak külsőre, hanem belsőre is sok mindenben hasonlítanak.

Ám a középiskola végeztél egy fejezet lezárul, és új kezdődik.
Wren úgy határoz, önállósodni szeretne. Első lépésként kijelenti, hogy nem akar egy szobán osztozni Cathtel, új szobatárs után néz. 
Így jön a képbe Courtney, aki imád öltözködni, sminkelni, körmöt festeni, bulizni, inni és persze pasizni.

Így Cather elképzelései az első egyetemi hetekről, hónapokról és évekről már az elején romba dőlnek.
Az első sokk után azonban erőt vesz magán, és beköltözik új lakótársa, Reagan mellé.
Reagan felsőbbéves, és vörös haján kívül igen egyedi ismertetőjegyei a pasik. Mivel majdnem minden nap más-más sráccal érkezik meg a szobába, vagy épp más-más srác jön érte a szobához. Ezentúl még kicsit goromba is, és általában mérges hangulatú, de ez még túlélhető! :)

Egyetlen egy fiú van, aki mindig Reagan körül, és ezáltal Cath körül is lebzsel, Levi.
Levire nem lehet nem ránézni, ha elmegy melletted. Fura alak. A szó egyszerre pozitív és negatív értelmében.
Bár Cath eleinte próbálja távol tartani magát tőle, és igazából mindenkitől, mégis azon kapja magát, hogy Reagan és Levi valamilyen szinten a barátai lesznek.

Na de miért Fangirl?
Cath fanfiction író. Ez azt jelenti, hogy kedvenc regénye, a Simon Snow sorozat szereplőivel kreál új történeteket kedvenceiről, könyvön kívüli élethelyzetbe teszi őket, és ő maga írja meg a történetük. Mivel a sorozat utolsó része még nem jelent meg, úgy formálja imádott szereplőit, ahogyan szeretné.

Simon és Baz.
E két karakter körül forog Cather egész élete. És ami azt illeti, ez az élet igen sikeres!
Az általa írt történetek hatalmas sikernek örvendenek az egész világon.
A középiskola alatt minden nap jelentetett meg új fejezeteket az általa írt fejezetekből, ám az egyetem ebben is változást hoz. A sok zavaró tényező - a még szokatlan új szobatárs, és állandó társa, Levi, az órák, a beadandók - annyi időt vesz el, ami miatt egyre ritkábban, és ritkábban ír a blogra.

Emellett az élet apró akadályain túl még édesapjára is nagy figyelmet kell fordítani, aki amióta az anyjuk elhagyta őket igen nehezen viseli mind a magányt, mind magát az egész élet nevű dolgot.

Hogy ez a regény miről szól?
Számomra Rainbow Rowell története egy lány életét mutatja be, akinek meg kell tanulnia pár nagyon fontos leckét az életben.
Először is azt, hogy bármilyen szép dolog is a képzeletünkkel játszani, néha ki kell mennünk az igazi szabad levegőre, és ott kialakítani a saját kis életünket, minden nehézségen keresztül küzdve magunkat.
Másodszor azt, hogy mindenki életében van olyan fájdalom, amelyet nehezen dolgoz fel, amelyről úgy gondolja, hogy soha nem id fogja tudni elengedni, ám mégis meg kell tanulnia túlélni. Mert egy fájdalom után a túlélésen van a hangsúly, majd aztán a felszabaduláson. 
Bár Cath a túlélés szakaszt már elsajátította, a regény során a felszabadulás részre kerül sor, ami nem is olyan egyszerű, mint amilyennek hangozhat.
Harmadszor pedig meg kell értenie a testvéri szeretet, a családi összetartás, és az igaz barátság fontosságát, mert ahogyan jól tudjuk, mind nagy ember mögött ott áll a családja, aki támogatja.

Hogy tetszett-e?
A regény kedves, vidám hangvételű, néhol elgondolkodtató mű, amely olvastatta magát.
Bár, hogy őszinte legyek, annyira nem érdekeltek eleinte Simon és Baz történetei, a végére már azokat is megkedveltem, és szívesen olvastam őket egyre tovább, és tovább.
Kedvenc szereplőnek Levit jelölném. Örökös optimizmusa és folyamatos mosolygása, kedvessége miatt. Mivel én is mindig arra törekszem, hogy minden ember kedves, és megértő legyek, hogy miután találkoznak velem úgy érezzék, pozitív élmény volt :)
És külön ki szeretném emelni a végét.
Nem fogom lelőni a poént, vagy ilyesmi, ám a vége tetszett. Bár a legelső gondolatom az volt, hogy Na ne már! Most akkor mi lett a vége?, rá kellett jönnöm, hogy igen is jó ez a vég így, sőt!
Az egész regény arról szól, hogyan próbál meg Cather befejezni egy még befejezetlen regényt. És Rainbow Rowell megadta ezt az esélyt saját olvasóinak is: hogy befejezzék e történetet úgy, ahogy ők szeretnék.
Tetszett, tetszett! :)
És habár ez a folytatás biztosan nem lesz fanfiction, romantikusnak tuti romantikus lesz az én esetemben! ;)

Szóval.
Ha egy kedves hangvételű, könnyed nyári olvasmányra vágytok, olvassátok el Rainbow Rowell Fangirl című regényét.
Csak egy dologra figyelmeztetnélek Titeket: ne szervezzetek túl sok mindent a könyv olvasása közben, engem majdnem teljesen magába szippantott! :)

Remek élmény volt olvasni! :)

Ennyi lettem volna mára, remélem Ti is megismerkedtek ezzel a könyvvel nemsokára, és annyira fogjátok szeretni, mint én ;)

Puszi,
Patyi ;)

U.i.: Képzeljétek, lesz folytatása is! Úúú! :)))

2 megjegyzés:

  1. Szia!

    Köszi, hogy bemutattad ezt a kötetet. A véleményed alapján biztosan el fogom olvasni! Én is nemrég fejeztem be egy Rainbow Rowell regényt (Eleanor és Park). Ha esetleg érdekel, a blogomban írtam róla. http://barackolvas.blogspot.hu

    Szép napot! Ági :)

    VálaszTörlés
  2. Szia Ági!

    Örülök, hogy tetszett a bemutatás, remélem Te is kedved leled majd a regényben :) A helyzet az, hogy én meg most kezdtem el olvasni az Eleanor és Park regényt. :) Úgyhogy mindenképp ellátogatok az oldalra, hogy elolvassam, Neked hogy tetszett! ;)

    Szép napot Neked is!
    Patyi

    VálaszTörlés