2013. november 5.

Jane Austen újabb klasszikusa

Nem mondanám, hogy egy klasszikus-rajongó vagyok. Az első klasszikus, amit magamtól olvastam el, az Jane Austen: Büszkeség és balítélet című könyve volt, amibe eleinte csak azért kezdtem bele, mert nem volt más otthon, és Anyum biztosított róla, hogy tetszeni fog.
Egyrészt azért lehetett benne ennyire biztos, mert ismer, másrészt viszont azért, mert együtt néztük meg legalább hússzor a Büszkeség és balítélet sorozat változatát, Colin Firth főszereplésével. :)
A könyv olyan volt, mintha magát a filmet nézném. Minden karaktert, érzelmet, hangulatot eltaláltak a filmben. Ez nem csak egy "based on" film volt, hanem egy igazi könyvadaptáció. Ám ahhoz természetesen, hogy ilyen remek sorozat készülhessen, egy sikertörténetre volt szükség, amely szerethető, megérthető szereplőket tartalmaz, akik a szívünkhöz nőnek, és az emlékezetünkben maradnak, ha jók, ha rosszak.
Ez volt az, ami arra késztetett, hogy belekezdjek még egy Jane Austen regénybe.
Őszinte leszek, nem emlékszem, hogy láttam e már végig a filmet. Mert ugyebár megvan otthon, ezt tudom. Vagyis most már nálam otthon van, mivel felhoztam magammal Pestre, hogy majd megnézzem, ha elolvastam a könyvet. :)
Szóval, a könyv:
Jane Austen: A mansfieldi kastély
A főszereplőnk, Fanny Price.
Fannyt még kiskorában elszakítják családjától, sok testvére miatt a rokonokhoz kerül, a Bertram családhoz. Bár hozzátartozói nem mondhatók gonosz, megátalkodott embereknek, Fanny eleinte nehezen viseli el újonnan kialakult helyzetét, új ismeretségeit. Egyetlen barátja akad csak a hatalmas birtokon: unokabátyja, Edmund.
Tíz év elteltével a család új barátokra tesz szert Mrs. Grant és testvérei, Mary és Henry Crawford személyében.

A Bertram kisasszonyok, Maria és Julia szemet vetnek a megnyerő modorú agglegényre, Mr. Crawfordra. Bár Maria már eljegyezte magát, ez nem hátráltatja abban, hogy bájait bevetve elnyerje a férfi figyelmét, és reményei szerint, szívét is. Mindeközben Julia is harcol a férfiért saját bájait bevetve.

Amíg a Bertram kisasszonyok egymással küzdenek, Mary Crawford szemet vet az idősebbik Bertram fiúra, Thomasra. Szerencsétlenségére, (vagy talán szerencséjére) Tom nem sokkal megismerkedésük után elutazik, így egyetlen elérhető férfit hátrahagyva Crawford kisasszonynak: Edmundot.

Edmund lelkésznek készül, és igen komoly elképzelésekkel rendelkezik a női erényekről, valamint a még elfogadható szabad gondolkodásmódról. Crawford kisasszony felkelti az érdeklődését minden szempontból. Szabad szájúsága, önálló véleménynyílvánításai, barátsága Fanny-vel, és viszonyulása bátyjához, nővéréhez megbabonázza Edmundot annyira, hogy a nő ellen szóló történéseket, felszólalásokat nem képes meghallgatni, és megérteni sem.

A történet viszont korántsem ilyen egyszerű, és bonyodalom-kuszadalom nélküli :)
Rengeteg intrika, cselszövés, kibontakozó új szerelem, feltáratlan titok rejtőzik még a tarsolyban, felfedezésre várva. :)

Bár nem mondhatom magam sokat látott Jane Austen olvasónak, Jane Austen-rajongó lányaként állíthatom, hogy ez egy eseménydús klasszikus. :)

Jane Austen világa magával ragad, és nem ereszt! :)
Remélem Rátok is ilyen hatással lesz!

Puszi,
Patyi ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése