2013. november 24.

Irány a Vadnyugat!

Legújabb olvasmányom írója nagy talány volt számomra. Nem mondanám, hogy sokat tudtam róla. Csak azt tudtam, hogy az első sorozat, amelyet végig el tudtam olvasni, az ő regényeiből állt. :) És bár nagy hatással volt rám mindegyik kötet, mégsem emlékeztem pontosan, miről szóltak ezek a könyvek. Így elhatároztam, hogy újra elolvasom a részeket, így megbizonyosodva róla, tényleg olyan jó művekről van szó, mint ahogy emlékszem rájuk.
Ám először szeretnélek megismertetni Titeket egy kicsit az író életével!

Karl May (1842 - 1912)
Karl May-ról azt mondják, hogy a legtitokzatosabb írók egyike, illetve, hogy még ma sem tudnak igazán magyarázatot adni regényeinek példátlan sikereire.

Mégis hogyan lett belőle író?
Szegény családba született, és alultápláltság miatt egészen 4 éves koráig nem látott. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy akkora fantáziával rendelkezett.

Azt is mondják, hogy a népi mesélőkhöz hasonlatos, gátlástalan, széles elbeszélőkedve tette olyan nagyszerűvé regényeit. Bár mindegyikben a cselekményesség uralkodik, miközben a Jó és a Rossz harcának lehetünk tanúi, összes műve sikeres volt, mind olvasói, mint a kritikusok körében.

Leghíresebb indián főhőse, Winnetou és fehér testvére, Old Shatterhand kalandjainak helyszínére csak 1908-ban, jóval a történet megírása után jutott el feleségével. Ekkor is inkább Észak-Amerikában - Albany, Buffalo, Niagara-vízesés, Lawrence - járt.
Nevéhez 50 000 oldalnyi kalandos történet fűződik annak ellenére, hogy pályájának elején alig akarták kiadni műveit.
Régi otthona, a Villa Shatterhand ma is látogatható, valamint Karl May Múzeum, és a szegény írókat támogató Karl May Alapítvány is viseli nevét, őrzi örökségét.


Egy életrajzi írásban így emlékeztek meg Róla, és otthonáról:
"Karl May a legtitokzatosabb írók egyike. Olyan regényeinek világa is, mint ez a múzeum. Csodálatos zseb. Egy kisdiák zsebe, amely tele van golyóval, zsineglasszóval; csúzlival, dróttal, radírból faragott pecsétnyomóval és cérnaorsó pisztollyal - és ugyan kinek jutna eszébe, hogy haszontalan limlomnak nevezze ezt a sokféle kincset?"
A Winnetou sorozat eredetileg négy részből áll: Old Shatterhand, Old Death, Old Firehand és Winnetou.
Ma Old Shatterhand történetébe szeretnék egy kis betekint nyújtani. :)

A regényben maga Old Shatterhand meséli el a történetet. Amikor legelőször olvastam, azt hittem, hogy az író saját élményeit, emlékeit, kalandjait meséli el a könyvben. Csöppet tévedtem, de nem is olyan sokat! Old Shatterhand ugyanis Karl May alteregója a könyvben.
Az alkotó pályafutását falusi tanítóként kezdte, ugyanúgy, ahogy Old Shatterhand is. Az értékrendszer, az elvek, amelyeket a főszereplő képvisel, mind-mind Karl May saját meglátásain alakulnak.

A történet tehát azzal kezdődik, hogy főszereplőnk, Charlie elutazik Amerikába, hogy szerencsét próbáljon. Egy család befogadja őt házitanítónak. Ennek köszönhetően ismerkedik meg Mr. Henry-vel, aki a falu híres puskaművese. Az idős férfi azonnal megkedveli főhősünket, s a szárnyai alá fogadja, megpróbálja kihozna a fiatal legény tudásából a legjobbat.
Titkos vizsgáztatások, és tudásának burkolt felmérései után bekerül egy, a Vadnyugatra tartó geodéta csoportba, akik a vasútvonal előkészítésével foglalatoskodnak. Nemsokkal később útnak is indul, egyetlen ajándékot kapva Mr. Henry-től: egy medveölőt.

A Vadnyugat nem éppen békésségéről híres, ám Charlie igen könnyen beletanul az ottani életbe.
Első kalandjait Sam Hawkins, híres vadászbarátja társaságában éli meg. Felderítik a terepet, bölény vadászatra indulnak és vadlovakat próbálnak befogni.
Egy átlagos nap azonban váratlanul fordulatot vesz, amikor egy grizzly medve támadja meg a geodéták védelmére kirendelt vadászokat. Az akkor már Old Shatterhand néven becézett Charlie a vadászok segítségére siet, és egyetlen késsel sikerül megölnie a hatalmas grizzlyt. Természetesen a nagyképű vadászok azt állítják, ők maguk lőtték le a hatalmas medvét a fáról, és egy társuk csak azért vesztette életét, mert Old Shatterhand közbelépett.
Ezen vita közepébe érkezik meg egy idős, napbarnított bőrű ember, Kleki Petra. Az apacsok fehér testvére, ki a sápadtarcúak szokásaira, törvényeire, nyelvére okítja indián barátait. A találkozás nagy hatással volt Old Shatterhand-re, nem beszélve arról, amikor megismerkedett az apacsok törzsfőnökével, Incsu Csunnával, és fiával, Winnetou-val.
Ám minden fenekestül felfordul, amikor az egyik vadász minden ok nélkül rálő Winnetou-ra, Kleki Petra pedig védelmezőn elé ugrik, hogy megvédje fogadott fiát, így halálos sebet kapva. Az apacsok elvonulnak, és még az is tudhatja, ki nem ismerős a Vadnyugaton, hogy visszafognak térni, hogy megbosszulják társuk halálát.


Így ismerkedik hát meg Old Shatterhand indián testvérével Winnetou-val. De hogy lesznek testvérek? Hogyan lehet egy ilyen találkozásból barátság? Milyen kalandokat és veszélyeket élnek át együtt?

Karl May regénye telis-tele van kalanddal, melyek során megismerhetjük főszereplőink jellemét, gondolkodásmódját, és hozzáállását a mindennapi élethez. A Jó és a Rossz harca során pedig felismerhetjük azokat az értékeket, amelyeket őrizni kell.




Egy történet, amelyet meg kell ismerni. 
Egy történet, amely magával ragad az első perctől fogva
Egy történet, amelynél nem kell a nagy áttörésre várni
Egy történet, amely valamilyen módon mindig is az életed része marad.

Ne szalaszd el Te sem!

Puszi,
Patyi ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése