2013. augusztus 12.

Onyx - űrlények nyomában

Folyamatosan jelennek meg új könyvek, új sorozatok, vagy épp a régiek újabb részei. Csak kapkodom a fejem, hogy mit olvassak legközelebb.
Minimum 3 könyvet meg is szoktam "versenyeztetni". Legutóbb Marie Lu: Life Before Legend, Kami Garcia és Margaret Stohl: Beautiful Darkness, illetve J. L. Armentrout: Onyx című könyve szállt ringbe azért, hogy elolvassam. :)
És, hogy melyikük nyert? Szerintem a bejegyzés címéből azonnal rájöttök.
Jennifer L. Armentrout: Onyx

Emlékeztek még a Lux sorozat első részére? Katy Kattant Könyvkuckója? Daemon és a kiismerhetetlen modora?

Élveztem az Obszidiánt, bár nem volt benne túl sok újdonság. Igazán akkor tetszett meg, amikor elolvastam azt a pár fejezetet Daemon szemszögéből. Ezek ösztökéltek arra, hogy belekezdjek az Onyx-ba.
Már az Obszidián végén is szembesülhetünk a mű első igazi bonyodalmával. Katy megbetegszik. Nem egy egyszerű nátháról van szó, hanem valami komolyabbról, valami ismeretlenről. A lány kórházba kerül, és bár gyorsan meggyógyul, a betegség következményei az egész könyvre hatással vannak.

Mesélhetnék a cselekményekről, hogy mi is történik pontosan Katy-vel, hogyan gyógyul meg olyan gyorsan. Áradozhatnék Daemon azon próbálkozásairól, hogy meghódítsa a lányt, de inkább nem teszem.
Szóval, nincs spoiler veszély. :)

Térjünk át inkább a tetszett - nem tetszett részére!
Induljunk kívülről, és haladjunk befelé.

Személy szerint ezek a borítók annyira nem tetszenek. Az Obszidiánnál még értettem, hogy a fiú szemén van a fő hangsúly, ám ezt a borítót nem tudom hova tenni. Hogy miért pont egy ilyen kép lett? Talán mert most mindketten fontosak a könyvben? Eddig is azok voltak, és szerintem más szereplők is nagy hangsúlyt kapnak.

Tetszett viszont az ajánlás:
"Dedicated to book lovers and book bloggers everywhere, those large and small."
(Ezt a könyvet minden könyvimádónak és kicsi-nagy könyvbloggernek ajánlom, bárhol is vagytok.)

A mű egy izgalmas felütéssel kezdődik, amely felkeltette a figyelmemet. Kíváncsivá tett az elkövetkezendőkre. Tetszett még Daemon átalakulása is, jobban elképzelhető karakter vált belőle. A kedvenc jelenetem a karácsonyfa-állítás volt. (Majd megtudjátok mi is ez pontosan, ha elolvassátok! :) )
Tetszett, hogy jobban megismerhetjük Dawson és Bethany kapcsolatát, a szerelmük alakulását. Dee élete is nagy fordulatot vesz, amikor megpróbálja komolyra fordítani a dolgokat Adam-mel.
Előnye még a könyvnek, hogy jobban megismerhetjük a luxeneket, a gyógyító képességüket, annak további hatásait és a gyengeségeiket. Az új szereplők pedig színesebbé teszik a történet alakulását.

Ami nem tetszett? Idegesített Katy folyamatos hezitálása Daemont illetően. Mindegy volt, hogy a fiú mennyit bizonyította már az érzéseit, Ő még mindig szenvedett.
Kicsit Twilightos lett a hangulat, amikor egy új szereplő, Blake bekerült a képbe, ám szerencsére Katy nem bizonyult olyan döntésképtelennek, mint Bella.

Maga az elgondolás kicsit elcsépelt, lehetett volna valami újítás az egész történetben. Azt mondanám, hogy a könyv ugyanúgy jó, mint az első rész, a különbség csak az, hogy ebben több az izgalom. Úgy vélem Jennifer Armentrout nagyon jól oldotta meg az izgalmak bevezetését. Lehetőséget adott arra, hogy én is elgondolkozzak, és különböző elméleteket állítsak fel, majd feltárta az igazságot, ami legtöbbször, bár hasonlított az elképzelésemre, kicsit komplikáltabb volt.

A vég pedig különleges volt. Volt benne öröm, szomorúság, megrökönyödés, csalódottság és remény. Ugyanúgy találunk egy részt Daemon szemszögéből is leírva, viszont ez a könyv szerintem enélkül is jónak bizonyul.
Ami még a lezárást illeti. Maradtak nyitott kérdések, megoldatlan rejtélyek, mégsem olyan nagy a késztetés, hogy elolvassam a harmadik részt, mint az Obszidián esetében. De az biztos, hogy el fogom, mivel már meg is vettem a biztonság kedvéért az e-bookomra. Leárazás volt a Kindle Store-ban :)

Összességében tehát ez is egy jól sikerült könyv, ami tartalmaz kisebb meglepetéseket. A mű egy olyan szálon indult el, amire én, személy szerint, nem számítottam. Teljesen más irányra tippeltem, így kellemes meglepetésként ért, hogy nem Daemon és Katy kapcsolatának alakulása adta ki az egész könyvet, hanem új és régi kapcsolatok, eddig felfedezetlen titkok, és nem ismert képességek is színesítették a Lux sorozat második részét.

Puszi,
Patyi ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése