2014. január 9.

Someday, Someday Maybe

Talán a szedett-vedett, másfél órás szünetekkel rendelkező órarendemnek, vagy talán annak köszönhető ennek a könyvnek a megismerése, felfedezése, hogy imádok könyvesboltokban nézelődni.
Még decemberben tértem be egy könyvesboltba, nem messze a főiskola épületétől. Az egyik borító azonnal megtetszett. Egy piros kabátos lány áll a középpontban, aki épp átbiciklizik egy hídon, karjait széttárva.
Ám még valami felkeltette a figyelmemet: az író neve nagyon ismerős volt! Aztán megfordítottam a könyvet, hogy belelessek a fülszövegbe.

"Lauren Graham, a Szívek szállodája és a Vásott szülők rajongott sztárja szellemes, elbűvölő, humorosan szívhez szóló bemutatkozó regényt írt egy kezdő színésznőről..."

Hihetetlen egybeesésnek tartottam, ugyanis azelőtt kb egy héttel láttam véletlenül egy részt a Szívek szállodájából a tévében, ami után eldöntöttem, hogy újra meg fogom nézni a sorozatot, elejétől a végéig. 
És aztán megláttam a könyvet...
Tudtam, hogy 1) meg kell vennem, 2) el kell kezdenem még aznap a sorozatot. Így is tettem :) Bár a könyvet csak, ha jól emlékszem, két hétre rá vettem meg :)

Ha esetleg nem tudnátok pontosan ki is Lauren Graham, mesélek egy kicsit róla!
Lauren Graham iskolái befejezése után azonnal New Yorkba is költözött, és elkezdte építgetni hőn áhított színészi karrierjét. Miközben szerepeket keresett magának, reklámfilmek castingjaira járt, pénzkeresetként pincérkedett  és a The Princeton Review-ra vállalta diákok felkészítését. Bár eleinte csak reklámokban sikerült "sikereket" elérnie, megtalálták kisebb szerepekre is a tévében, például feltűnt az Esküdt ellenségekben is. :)
2000-ben történt meg a nagy áttörés, amikor is megkapta a Gilmore Girls - Szívek szállodájának egyik főszerepét. Lorelai Gilmore karakterét. Alakításáért jelölték a Golden Globe Díj - Legjobb női főszereplő díjára.
2009-ben fellépett a Broadway-n is, egy régi darab újrajátszásában, a Guys and Dolls-ban.
A sorozatok és színházi előadások mellett nagyobb filmekben is kapott szerepeket. Együtt játszott Diane Keaton-nal, Mandy Moore-ral és Piper Perabo-val a Férjhez mész, mert azt mondtam című, 2007-es vígjátékben. (Egyik kedvenc filmem! :)) Láthattátok az Édes November, a Gorilla bácsi, A színfalak mögött és az Evan, a minden6ó című filmben.

2013-ban pedig megjelent első könyve, Egy nap talán címmel.

Történetünk főszereplője Franny Banks, színésznőjelölt.
New Yorkban él két lakótársával és barátjával: Jane-nel és Dannel.
Jane producernek készül, és egy új Russel Blakely-film, a Gyilkos idő forgatásán dolgozik.
Dan forgatókönyvírónak készül, így reggeltől-estig a gépe előtt pötyög a konyhaasztalra görnyedve.

Mondhatnánk őket a Három muskétásnak, akik az álmaik megvalósításáért küzdenek.

Franny egy három éves terv keretében érkezett New Yorkba, amely alapján, ha három év alatt nem sikerül befutnia (bár ez a kifejezés nincs teljesen meghatározva - filmszerep, vagy talán egy sorozat mellékszerepe?), akkor hazaköltözik és hozzámegy egyetemi barátjához, Clark-hoz (akivel most szüneteltetik a kapcsolatukat).

A siker érdekében színészi órákra jár, Stavros iskolájába. Minden héten újabb és újabb feladatokat, szerepeket, színdarabokat kapnak, amelyeket elemeznek, megtanulnak, előadnak.

A könyv elején megtudjuk, hogy ebből a három éves "keretből" már csak fél év van hátra.

Hat hónap.

Hat hónapon keresztül végigkövethetjük egy kezdő-színésznő mindennapjait, ahogy harcol a szerepekért, legtöbbször reklámfilmekben. Majd elérkezik az áttörésnek számító bemutató Stavros színésztanodájában, ahol különböző ügynökök nézik meg őket.

Vajon sikerül ügynököt szereznie? Ha igen, akkor hogyan tovább? Dőlni fognak a szerepek? És ha nem sikerül? Akkor további reklámforgatások, és castingok hada várja, amíg felfedezik? Elegendő erre az a fent maradt hat hónap?

Lauren Graham könyve tényleg egy humoros, szellemes könyv, amely számomra egy üdítő olvasmány volt. :)
Tetszett Franny karaktere, hogy kitartott az elképzelései mellett, hogy harcolt az álmáért. Tetszett a cserfes barátnő szerepében Jane, aki amellett, hogy megpróbálja a saját álmát megvalósítani, a legjobb barátnőjét és segíti mindenben, amiben csak tudja.
És imádtam Dant. A visszahúzódó fiút, aki odavan a földönkívüliekért, aki, ha egy filmről kezd el mesélni, csillognak a szemei. :) Valamint aki bármikor el tud kalandozni, és sokszor el is veszik a saját gondolatai tengerében :)
Minden karakter úgy volt jó, ahogy volt!

Én ajánlom elolvasásra! Nemcsak a humora miatt, nemcsak a talán-megtörtént események miatt, hanem azért, amit nekem e a könyv leginkább sugall:
Sose add fel az álmaidat, mert egy nap talán valóra válnak!


Puszi,
Patyi ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése