2014. július 24.

Biciklikre fel!

Ha a ma bemutatásra kerülő könyv borítóját, vagy alapgondolatát veszem, azt mondhatom, a regény középpontjában a biciklizés áll.
Ez a mű pedig nem más, mint Sarah Dessen: Along for the Ride című regénye, amely magyarul nemsokára Álom két keréken címmel fog megjelenni.
Ám mielőtt rátérnék a könyvbemutatóra, szeretném egy kicsit bemutatni az írónőt.
Sarah Dessen.
Az egyik legrégibb barátnőm ajánlotta tőle a Tökéletes című könyvét. Eleinte döcögősen indult az olvasása, akkoriban még nehezen vettem rá magam a dologra. Ám amint belekezdtem, nem tudtam letenni. És azóta, ha Sarah Dessen könyvet látok, tudom, hogy csak és kizárólag jó könyvre számíthatok.

Az írónőről a blogja alapján azt tudhatjuk meg, hogy a szülei egyetemi professzorok, akik rajonganak a könyvekért, és ezt a szeretetüket a lányuknak is továbbadták. Méghozzá úgy, hogy amíg mások születésnapra, karácsonyra ruhákat, ékszereket, barbikat kaptak, Sarah könyvekkel gazdagodott.
Kivétel ez alól az az igazi meglepetés ajándék, amit 8-9 éves korában kapott: egy régi stílusú írógép.

Mondhatnám, hogy innentől számítjuk írói karrierjét, habár első könyve megjelenésére kicsit többet kellett várni. A diploma megszerzése után három évvel jelent meg debütáló regénye, That Summer címmel, és azóta folyamatosan adják ki a műveit.

Egyik legújabb megjelenése a mai könyv, Along for the Ride.
Tetszeni fog, hidd el! Szerezd be most ;)

Főszereplőnk, Auden Penelopé West, aki épp arra a nyarára készül, mikor már leérettségizett, befejezte a középiskolát, és szeptembertől egyetemi gólya lesz.
Ám ahelyett, hogy bulikat, csajos estéket meg randikat ütemezne be a naptárába, Auden az egyetemi könyveket gyűjti össze, és úgy határoz a nyári programja ezen könyvek elolvasása, értelmezése, kijegyzetelése lesz.

A szülei válása igen ráerősített Auden teljesítménykényszerére. Mindig mindent azért csinál, hogy a szüleinek jó legyen, ne zavarja őket. 

A szülők elváltak.
Édesanyja elismert és közismert egyetemi professzor, akiért a diákjai, főként a fiúk, odáig vannak.
Édesapja író, aki első regénye megjelenése után épp egy írói válságot él át, mivel már három éve nem tudja befejezni második művét.
A válás óta új felesége lett, Heidi. Auden szemében ezt a nőt a megfelelően álló farmeren, és a tökéletesen felkent szájfényen kívül nem érdekli más.
És a kis családhoz tartozik még Hollis, Auden bátyja, aki Európában utazgat, csak akkor telefonálva haza, ha épp pénzre van szüksége.

Auden nyári tervei azonban felborulnak, mivel egy hirtelen elhatározás, "fellángolás" után úgy dönt, az édesapjánál és újdonsült családjánál tölti az előtte álló nyári szünetet.

A kis városkában ismerkedik meg igazán a mostoha anyjával, Heidi-vel, aki azóta világra hozta Auden kishúgát, Thisbe Caroline Westet.
Ahogy a dolgok egyre csak történnek, főszereplőnk azon kapja magát, hogy az egyetemi könyvek olvasgatása helyett Thisbét dédelgeti, és Heidi boltjának könyvelését rendezgeti. Egyik reggel mostohaanyja felajánl neki egy állást a boltjában, a Clementine'sban.

Auden rövid töprengés után elfogadja az ajánlatot, aminek hatására megismerkedik Maggie-vel, Esther-rel és Leah-val, valamint az ő barátaikkal, a biciklirajongó Adammel, Jake-kel, Wallace-szal, és a bicikli bolt egyetlen munkatársával, Eli-jal.

Na de a könyvről most ennyit, jöjjön az értékelés!

Auden számomra nem a szokásos tiniregény szereplő volt, aki 'egy szép lány, nem túl jó családi háttérrel, és folyamatosan körülvéve a barátnőivel, vagy épp egyfolytában egyedül, miközben a távolban, titokban egy állati helyes srác nyomon kíséri a mindennapjait'.
Az édesanyjával nem igazán értik meg egymás, főleg a válás óta hidegült el egymástól az egész család, mivel a dolgok megbeszélésében egyikük sem jeleskedik.
Édesapjával igen keveset találkozik, és úgy érzi, az új feleség új családot is jelent neki, és így ő maga nem igazán illik a képbe.
Igazából egyik képbe sem érzi magát odavalónak: se az anyai otthonba, ahol majdnem minden este egyetemi fiúk gyűlnek össze, borozgatni és a gyönyörű professzornőt hallgatni. Se pedig az édesapja új családjába, ahol már van feleség, és egy új csöppség is.

Tetszett a könyv anya-lány, és apa-lánya szálának kidolgozottsága. Hogy a történetben nemcsak a főszereplő karaktere fejlődött, és változott, hanem a többi szereplőé is. Úgyis mondhatnám, megosztott figyelemben részesültek a szereplők annak ellenére, hogy a könyv Auden szemszögéből íródik.

Az is megnyerő volt számomra, hogy a történet folyamatosan több szálon futott. Méghozzá olyan módon, hogy nem volt az az érzésem, hogy 'mindenbe csak belekapunk, és csak úgy lóg a levegőben'. A szálak a regény végéhez közeledve szépen összefonódtak, és kerek egészet alkottak.

A kedvenc karakterem Adam volt. Ő az a szereplő, aki igazából a könyv alapgondolatát megfogalmazza. Ami pedig nem más, mint: a felállások, továbblépések száma mindig eggyel több legyen az eltaknyolásénál, az elbukásokénál.

Hogy kinek ajánlom?

Mindenkinek, fiúknak-lányoknak egyaránt, akik szeretnének egy jó hangulatú, szórakoztató regényt elolvasni, amely gondolkodásra ösztönző részekben is gazdag.
Ha szeretnétek megismerni egy könyvet, amely olyan, mint a való élet: minden ember különböző, egyedi, különleges, és a történetek több szálon futnak, Sarah Dessen ezen regénye tökéletes lesz számotokra. Egy kis romantika, családi problémák, baráti ismerkedések, önbizalom növelés, biciklizni tanulás, és még sorolhatnám mennyi minden található ebben a könyvben.

Nem fogjátok megbánni!

Puszi,
Patyi ;)

U.i.: Ha esetleg érdekelne a könyv vlogos értékelése, itt megtalálod :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése