2014. június 17.

Megkezdődik már a nyár



Az általános- és középiskolák kiürülnek, a vizsgaidőszakok hamarosan befejeződnek, és mindenki megkezdheti a nyarat. Van, aki hegyekbe szeret utazni, túrázni, vagy épp városokat felfedezni, a Balaton partján barnulni, vagy épp a tengerhez, óceánhoz ellátogatni.

Mai regényem főszereplője a nyarat legszívesebben Cousins Beach-en tölti, édesanyjával, bátyjával, Steven-nel, illetve édesanyja legjobb barátnője, Susannah Fisher és két igen helyes fia, Conrad és Jeremiah.


Ám mielőtt rátérnék a könyv bemutatására, értékelésére, ismerkedjünk szerzőnőjével, Jenny Han-nal.
Saját honlapján nem mesél túl sokat a gyerekkoráról, tanulmányairól, arról, hogyan szeretett bele az írásba. Ám megtudhatjuk, hogy amióta megszerezte a diplomáját a Gyerekeknek szóló írásról, Brooklyn-ban él.

Arról is tudomást szerezhetünk, hogy kedvenc süteménye igazából nincs, minden sütit imád, amiben passion fruit van.
Kedvenc szuperhőse Buffy, a vámpírok réme.
Kedvenc könyve Dodie Smith I Capture the Castle című műve.

Ha bármilyen munkát választhatna, akkor vagy Oprah legjobb barátnője, vagy a Télapó segítője szeretne lenni. Ezek mellett viszont érdekelné a manikűrözés, a jégkrém kóstoló, illetve a Fehér Ház rendezvényszervező állás is.

Ha gyümölcs lenne, állítása szerint barack lenne.
És ha bármilyen szupererőt választhatna, akkor a csábítás a kiszemelt.

Összességében Jenny Han egy kicsit habókos, vidám természetű, kedves, nyitott személyiségnek tűnik, mint a képek, mind az önmagáról elmeséltek alapján.

Ezután a kis ismertető után, térjünk át a könyvre.

A nyár, amikor megszépültem

Egy igazán könnyed nyári olvasmányról van szó, amelyben a nyarak alkalmával leginkább várt történések esnek meg: bulizás a barátokkal, találkozás egy eszméletlenül helyes fiúval, a felismerés, hogy nem tetszünk a fiúnak, vagy mégis? Aztán jön a "körömrágós idegeskedés", hogy na most akkor mi van? És mindeközben az érzés, hogy az év legjobb három hónapja igen gyorsan pörög-pörög tovább, és nem áll szándékában csak a mi kedvünkért megállni.

Belly már fiatal kora óta Cousins Beach-re jár nyaralni a családjával Susannah-ék tengerparti nyaralójába. Egy nyaralóba, amit inkább érez az otthonának, mint azt a házat, amelyben az iskolai mindennapokat tölti.
Számára az élet a nyárral együtt kezdődik. Az iskolában nem igazán érdekli sem a tanulnivaló, sem a fiúk, bár legjobb barátnője igen erősen próbálkozik felhívni a figyelmét az utóbbiakra.

Ám számára csak egyetlen egy pasi létezik, méghozzá Susannah nagyobbik, és bátyja egyik legjobb haverja, Conrad.

Ezen a nyáron azonban minden máshogy alakul, mint Belly reményei.
Érkezésük napján mindkét Fisher fiú igen érdekesen méri végig a lányt, aki nem igazán tudja mire vélni a nagy érdeklődést. Susannah azonban igen hamar megtöri a jeget, és áradozni kezd Belly hihetetlen szépségéről, és hogy kész nő lett belőle az elmúlt év során.

Ám nemcsak Belly változott sokat az eltelt egy tanév alatt, hanem szívszerelme Conrad is. A fiú sokkal komolyabb, magába fordult, abbahagyta a focit, amit mindig is annyira imádott és elég rendesen rászokott az alkoholra, meg a cigarettára.

Regényünk főszereplői, és kedvelhető mellékszereplői a mű elején még igen feszélyezve érzik magukat egymás körében, ám ahogy az idő telik, úgy oldódik a légkör is, és hamarosan minden vissza áll a megszokott kerékvágásba.

Vagy mégsem?

Conrad vajon miért viselkedik ennyire távolságtartóan? Jeremiah miért viselkedik furcsán? Susannah-ék miért vonulnak el több órára a nő szobájába minden szó nélkül?
Van valami, amit titkolnak Belly elől?

Értékelés:
A regény, ahogy már mondtam egy kedves nyári olvasmány szerethető szereplőkkel, és egy jól követhető cselekményszállal. Belly és Jeremiah, Belly és Conrad, Conrad és a szülei, Steven és Conrad, Jeremiah és Conrad kapcsolata is fontos szerepet játszik a történet alakulásában.

Hogy őszinte legyek, tetszett a könyv. Tetszett, hogy volt benne szerelmi szál, baráti szál, illetve, hogy egy kicsit komolyabb témával is foglalkozik, mint a "nyár van, bulizzunk".

Ám úgy éreztem, hogy valami hiányzik belőle. Jól volt megírva, a szereplők is tetszettek, mégis valahogy hiányzott belőle a "tűz", ha értitek, hogy értem.

Magát a végét pedig nem teljesen értettem. Lehet elvesztem mégiscsak az egyik cselekményszálban?
A második részből remélem kiderül... :)

Puszi,
Patyi ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése