2017. február 23.

Hamu, piros, arany, avagy Meyer a harmadikon

Néha nehezen tudom szavakba önteni, hogy egy könyvben éppen mi tetszik.
Hiszen amikor megkérdezik, hogy pontosan mit olvasok, én lelkesen elkezdem mesélni, hogy kiborgokról, farkasokkal keresztezett emberekről, űrhajókról, holdlakókról olvasok. És miközben ömlik belőlem a szó, látom az értetlenség jeleit hallgatóságomon, látom, ahogy megjelenik arcukon a kérdés: "És ebben mégis mi a jó? Ez gagyi, semmi értelme..." 
Pedig igenis is van.

És igenis jó!

Marissa Meyer: Cress

Olvastam már kiborg Hamupipőről, űrhajós Piroskáról, és most elüldözött, holdlakó Rapunzelről.

Érdekesség.
Ti tudtátok, hogy a magyar fordításban a hosszú hajú, toronyba zárt lány neve Galambbegy? És hogy míg az stimmel, hogy Galambbegyet egy boszorkány tartja fogva, és beleszeret egy királyfiba, az eredeti mese alapján Rapunzel haját maga a boszorkány vágja le, mikor megtudja, hogy a lány el akar szökni? És hogy két gyereke születik a királyfitól mire újra egymásra találnak?
Én ezeket most tudtam meg. Eddig csak a Disney mese szerelmetes világa élt a tudatomban.
Na de, térjünk a lényegre.

A tündérmese feldolgozások legújabb főszereplője,  Cress  , avagy a modern Aranyhaj, aki régies torony helyett egy űrhajóban, pontosabban egy megfigyelő állomáson tölti mindennapjait, és Levana királynőnek kémkedik a földi vezetők után. 
Ám a folyamatos megfigyelés alatt elkezdi megkérdőjelezni a királynő hatalmát, valamint egyre kevésbé érzi magát holdlakónak, miközben a földi élet szépségeit, nehézségeit szemléli nap mint nap.

Egy napon megismerkedik Cinderrel. 
Pontosabban, meglátja a kiborg Hamupipőt az egyik monitorján, és míg a királynő megbízására őt is követni kezdi mindent látó szemeivel az űrből, megkedveli a lányt, és védelme alá veszi.

Cinder, Scarlet és Cress története összekapcsolódik, összefonódik.
És sok minden értelmet nyer.
Míg eddig megrökönyödve figyeltem, amint a kiborg Hamupipőke összetételre a legtöbb ismerősöm érdektelenné vált a történetben, most érvekkel tudom alátámasztani, hogy ez pontosan miért is lehetséges, hogyan történhetett, és miért is nem annyira lehetetlen elgondolás egy olyan jövőbeli világban, mint Marissa Meyer történetében.
Most már úgy tudom előadni ezt a történetet, hogy mások is érdekeltté váljanak benne, és ez nagyszerű érzés.

Hogy miről is szól a történet?
Az eredeti Rapunzel meséből kiindulva, szükség van egy megmentő, lovagias férfiúra, aki életét nem féltve a magányosan sínylődő, gyönyörű lányért indul.
Megmentő lovag képében Carshwell Thorne érkezik, aki lehengerlő vonzerejével és dumájával sem képes az akció zökkenőmentes lebonyolítására, ám nem hagyja az olvasókat szomorkodni humoros megjegyzéseivel, és tetteivel.
Így a történet kap egy újabb történetszálat, amelyben Thorne és Cress viszontagságos útját járhatjuk be, izgulva azért, hogy túléljék, hogy újra összetalálkozzanak Cinderrel és társaikkal, hogy sikerrel járjanak, és mindeközben drukkolva, hogy a fiatal Cress, és a hátrányos helyzetbe került Thorne kapcsolata ne olyan gagyi szerelmi szállal végződjön, mind Scarlet és Farkas kapcsolata. 
(Bocsánat, de az tényleg nem tetszett...)

Ám Cress történetszála mellett ugyanúgy haladunk tovább Selene hercegnő mindenapjaival.
Nem lehetséges, hogy valaki egyik napról a másikra hercegnővé váljon, és igazán senkitől sem várható el, hogy mindent hátrahagyva egy olyan ország (inkább világ) uralkodójának tekintse magát, amit nem is ismer.
Kifejezetten érdekes, és elgondolkodtató szál volt számomra Cinder története.
Hiszen ő csak belecsöppent ebbe az egész "Hold jogos trónörököse" dologba. 
Meg kell küzdenie a saját démonjaival, és félelmeivel, mialatt társai tőle várják a világ megmentését.
Nem egyszerű a dolga. (Ezt Marissa Meyer igen jól be is mutatja az olvasóknak.)

És csak nehezebbé válik, amikor elszakad Thorne-tól, és elveszíti Scarlet-et.
Egyetlen egy hely marad, ahova mehet: Afrika. Dr. Erland titkos búvóhelye.

A történet izgalmas.
Kalandos.
Szerethető, igazi karakterekkel.

Alig bírtam letenni. 
Bárhova mentem, vittem magammal.
A buszon, a buszmegálló felé tartva, egyik helyről a másikra sétálva csak olvastam és olvastam, csak akkor pillantva fel, mikor egy útkereszteződéshez vagy zebrához értem.
És amikor vége lett?!



Kérem szépen, hogyan lehet megszerezni a következő részt?
Ugyanis pár oldalt olvasva a Tél Hercegnőjéről, igen különleges szereplőnek ígérkezik.

Alig várom, hogy folytathassam Cinder történetét, és megismerjem a stratégiát, amivel Levana királynőt megfosztják trónjától és Kai császár visszatérhet népéhez.

Ti se hagyjátok ki ezt a történetet, mert ebben a kötetben értelmet nyer az egész alap elképzelés, míg az izgalmak csak jönnek, jönnek és...





Puszi,
Patyi ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése