2013. július 18.

William Marshall igaz története

Gondolkodtatok már azon, hogy honnan valók a lovagi történetek? Az rendben, hogy leírták, elmesélték, és a lovagi erények mind legendává váltak. De ki írta le ezeket? Miért pont azokat a lovagokat választotta, akiket? És milyen volt a többi lovag? Vagy csak az igazán kitűnőek lehettek lovagok? Voltak egyáltalán olyan lovagok, akik gonoszak voltak, és megátalkodottak?

Nem tudom, hogy ti láttátok e Az első lovag című filmet Richard Geere-rel és Sean Connery-vel. Ha nem, ajánlom megnézésre! Azt viszont én sem tudtam, hogy ez a film Elizabeth Chadwick könyve alapján íródott.


Hogy kicsoda is Elizabeth Chadwick?
A blogja alapján igen sok mindent megtudhatunk róla. Például, hogy már kiskorában nagy mesélő volt. Bár olvasni nem tudott, a képeket nézegetve kitalált történeteket mesélt. Azt gondolhatnánk, hogy egy íróra egy másik író volt nagy hatással, ám Elizabeth Chadwickkel nem ez történt.

Hogy hogy történt? Kedvenc színésze, Charlton Heston egy elképesztően helyes francia lovagot alakított egy sorozatban. Ám, mint minden sorozat, ez is véget ért. Elizabeth viszont nem akarta. Így elhatározta, hogy tovább írja a történetét. Így viszont, mivel az iskolában a középkorról tanultak mind felületesnek bizonyultak, elkezdett mélyebbre ásni. Az "ásás" közben jött a "megvilágosodás". Ugyanis eközben döntött úgy, hogy ő történelmi regényeket fog írni.
És hogy őszinte legyek, ennek nagyon örülök! :)


Elizabeth Chadwick: A Legnagyobb Lovag

Már tervbe van véve más életrajzi regény olvasása, én mégis örülök, hogy ezt kezdtem el olvasni először. Hogy miért?
Véleményem szerint valamilyen szinten mindenkit érdekel a történelem. Hogy milyen volt régen az élet? Milyen volt régen szerelmesnek lenni? A versírások, titkos pillantások... És persze az erőfitogtató lovagi tornák!
Mindenki talál a maga számára izgalmas dolgokat a múltban.
Hol is kezdjem az értékelést?
Elizabeth Chadwick egy olyan könyvet írt, melyben megismerhetjük a lovagi tornák szépségeit, szörnyűségeit, az ármánnyal és csalással teli királyi udvarokat, és az akkori nemzetek közötti barátságokat-ellenségeskedéseket.
A kezdet.
Egy életrajznál szerintem nagyon fontos, hogy történelmi adatokkal ne legyen tele tömve a könyv, mert attól unalmassá és vontatottá válhat. Itt az elején megismerkedünk elég röviden és tömören William előéletével, majd azonnal a jelenbe csöppenünk.
Méghozzá egy csatába. Erős felütés, és megragadó is.
Lehet, hogy jó a képzelőerőm, és másnak annyira nem jön át majd ez a jelenet, de engem megfogott. Elkezdett érdekelni, hogy mégis mit fog kihozni ebből az írónő.
William Marshall élete amúgy tudjátok, hogyan maradt meg számunkra?
Mindez a fiának köszönhető, aki tudta, hogy az apja olyan ember volt, akit az utókornak is meg kell ismernie. Élete legtöbb részlete feltárult előttünk: az első találkozása Eleonóra királynéval, fogságba esése, megismerkedése Clarával, élete az ifjú Henrik király udvarában, zarándokútja, a hányattatásai, céljai, álmai.
Az biztos, hogy vannak olyan emberek, akiket érdemes megismerni az életben. Számomra ilyen Édith Piaf, mivel ő mindenért megküzdött, minden dala egyben az élete egy része. Bármennyi szenvedés is érte, ő felállt. A másik Abraham Lincoln. Ő rá is felnézek, mert egy olyan személyiség volt, amilyen nem születik minden évtizedben. És most, kicsit túl haladva a könyv felén, úgy érzem, hogy William Marshall a hitével, elszántságával, magabiztosságával, kedvességével, szerénységével, nagylelkűségével, bátorságával és még sorolhatnám az érdemeit, mindezekkel kiérdemelte azt, hogy őt nevezzék a Legnagyobb Lovagnak. Ahogyan ezt Stephen Langton, Canterbury érseke meg is tette.
Az elején talán kicsit egyhangúnak tűnhet, ám egyáltalán nem az. Ahol most tartok, ott a történetben egy olyan csavar volt, amire nem számítottam volna, és az írás nekem olyan meggyőző, hogy teljes mértékben át tudom élni William érzéseit, kételyeit, bánatát, elhatározásait.

Kalandozzunk el együtt a 12. századi Angliába, hogy találkozzunk a világtörténelem Legnagyobb Lovagjával!

Patyi ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése