2013. április 12.

Kerstin Gier: Időtlen szerelem befejezés

Nem volt túlságosan boldog vége az előző résznek, nem igaz? Bár, ha a szerelmi vallomást vesszük, akkor remélhetőleg minden rendben lesz, csak Gideonnak a megfelelő ember elé kell állnia a kijelentéssel. Én viszont mindenképp gyomorgörccsel vártam ezt a részt... :)
Az Időtlen szerelem trilógia befejező kötete a Smaragdzöld címet kapta.
Akkor kezdjük is a történettel!
Bár Gwendolyn legszívesebben magába zuhanna bánatában, szerencséjére Leslie és Xemerius tartják benne a lelket, és egy újabb feladattal igyekeznek elterelni a figyelmét. Raphael segítségével ugyan már megfejtették a Zöld lovas rejtélyét, ami a saját házuk koordinátáit rejtette, ám itt meg is akadt egy időre a nagy kincskeresés. Viszont csak addig, amíg Xemerius szellem voltát hasznosítva az egész házat át nem kutatta és talált is valami gyanúsat: egy ládát a falba rejtve.
Amint elújságolja a nagy felfedezést Gwendolynnak, el is indulnak, hogy megkeressék, de amellett, hogy semmi esélyük sincs az éjszaka közepén szétverni a falat, és megszerezni a dobozt, Mr. Bernhard rájuk is ijeszt a kutatás közben. Mégis mit keres ott az idős komornyik? Segít. És igen jó bajtársnak bizonyul ;) De vajon mit rejt a titkos ládika? Egyetlen egy személy van, aki talán választ adhat erre a kérdésre, és az nem más, mint Lucas Montrose. Így Gwendolyn elkezdi megtervezni az újabb találkozást.

Na de ugorjunk is át a történet egy másik szálára: Gideonra. Az utolsó elválás követő első találkozás igen szörnyűre sikeredik. A fiú igazából nem tudja, hogy miként kéne a lányhoz viszonyulnia, fogalmazhatnék úgy, hogy nem igazán ért a nők nyelvén. Miután Gwendolyn elviharzik tőle, elindul egy elapszálásra Mr. George társaságában.
Újra 1956-ba utazik, ahol legutóbb találkozott a nagyapjával. Bár Lucasnak még sokmindent nem volt ideje átgondolni, mivel az ő idejében Gwen még csak egy perce tűnt el, mégis nagy lelkesedéssel fogadja a lányt. Emellett pedig egy frappáns tervvel áll elő: Gwen visszautazhatna elapszálás közben az időben az akkori kronográffal. És a lány így is tesz: meglátogatja Lady Tilney-t. Milyen titkokra derül fény? Mit tud a hölgy Lucy és Paul eltűnéséről? Az az egy biztos, hogy nem érte váratlanul Gwen felbukkanása, de hogy-hogy számított rá?
Ám Lady Tilney kikérdezése mellett Saint Germain gróffal és a kronográffal kapcsolatban is rengeteg kérdés felmerül... Mi történik, ha bezárul a vérkör? Saint Germain gróf ki valójában? Honnan jött rá a vérkör titkára? Miért vannak az Őrzők elől is eltitkolt jegyzetei? És mégis mit tartalmaznak azok a jegyzetek?
Viszont a mese-mese mátka helyett, inkább elmondanám, hogy miért ajánlom vagy épp nem ajánlom nektek ezt a könyvet.

A befejező rész a Smaragdzöld címet viseli. Ebből következtethetünk Saint Germain grófra, mivel ő a Smaragd a vérkörben. És véleményem szerint ez a megfelelő cím. Ugyanis ahány kérdés, annyi válasz van ebben a könyvben. :) Minden lehetséges kérdésünkre választ kapunk az első két részben történtekkel kapcsolatban. Hogy került Lucas az alkímialaborba? Miért várta Lady Tilney Gwent elapszálás közben? Mit rejt a holló hatalma? Ki ütötte le Gideont? Ki igazából Lucy és Paul? Mi Saint Germain gróf igazi titka?
Minden rejtély megoldódik, minden összekuszálódott szál kibogozódik. Emiatt igazán izgalmas történet! Ugyanúgy fordulatos, mint az eddigiek.
De!
Valahogy nekem egy kicsit összecsapott volt a vége. Amilyen szépen kidolgozta az egész történetet, olyan gyorsan vetett véget az egésznek. Sipp-supp kiderült minden titok, és számomra egy igen értelmetlen véget is adott. Bár maga a háttérsztori nagyon izgalmas volt, és egyszerűen emiatt a könyv letehetetlen, a lezáró fejezetek szerintem kicsit nyálasra és balgára sikerültek, ha fogalmazhatok így.
Természetesen örülök a happy-end-nek, de asszem ez egy kicsit túl sok happy-end volt még nekem is...
Persze azért még ajánlom elolvasásra az első kettő rész után, mivel a rengeteg zagyvaság összeáll egy egésszé. :)

Szóval Kerstin Gier mindent egybe vetve remek sorozatot alkotott meg, amit mindenkinek ajánlok elolvasásra! Főleg persze a YA rajongóknak ;)
Ami még elmaradt az előző részek bemutatásánál az az írónő megismerése. A honlapja alapján megtudhatjuk, hogy már gyerekként írónak készült, és sok kisregénye "jelent meg" a saját illusztrációival díszítve. Bár volt olyan időszak, amikor nem az írás volt a legfontosabb tevékenysége, de ezt mindig imádta. És legyünk őszinték, örülünk, hogy imádja! :)
Az első regényét saját élettapasztalatai alapján kezdte el írni, ám egyszer csak szereplői saját életre keltek, és így nem egy visszaemlékezés lett belőle, hanem egy igazi regény. A címe: Férfiak és egyéb katasztrófák.
Ma férjévél, fiával és egy macskával él Észak-Rajna-Vesztfáliában.



Remélem tetszett az ismertető, és sikerült felkeltenem az érdeklődésed a sorozat iránt! :)

Patyi ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése